Στα πλαίσια παρουσίας της Εταιρείας στη Στρογγυλή Τράπεζα «200 ΧΡΟΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ – ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ; Ο ρόλος των επιστημονικών ιατρικών εταιρειών στην ενίσχυση της δημόσιας υγείας στην χώρα» του  47ο Ετήσιου Πανελλήνιου Ιατρικού Συνεδρίου της Ιατρικής Εταιρείας  Αθηνών στις 20-22 Μαΐου 2021

Απάντηση στο Ερωτηματολόγιο της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών

Αγαπητοί συνάδελφοι

Παρακάτω σας παραθέτουμε από την πλευρά της Ελληνικής Εταιρείας για την Ψυχική Υγεία των Βρεφών (ΕΕΨΥΒ) την συνοπτική απάντηση μας στο ερωτηματολόγιο που μας αποστείλατε.

Α. Η ψυχική υγεία του βρέφους αποτελεί το θεμέλιο λίθο για την ψυχική υγεία του ανθρώπινου υποκειμένου στη συνέχεια της ζωής του.
Η ψυχική υγεία του βρέφους είναι άρρηκτα συνδεδεμένη και εξαρτάται από την ψυχική υγεία της μητέρας του αλλά και ευρύτερα από την ψυχοκοινωνική υγεία της οικογένειας, τόσο προγεννητικά, όσο και κατά τις διαδικασίες της γέννησης αλλά και των πρώτων χρόνων της ζωής του, προκειμένου να αναπτυχθεί υγιής, ασφαλής και ισχυρός δεσμός ανάμεσα στο βρέφος και τη μητέρα.
Η σημασία λοιπόν της παροχής κατάλληλων συνθηκών φροντίδας στη δυάδα μητέρα – παιδί, (ακόμα και) από τη στιγμή της σύλληψης, είναι βασική παράμετρος για την διασφάλιση υγιών ψυχικά ενηλίκων κι ως εκ τούτου πρέπει να αποτελεί πρώτιστο μέλημα των πολιτικών Δημόσιας Υγείας

Β. Η ΕΕΨΥΒ (www.waimhgreece.org.gr) αποτελεί την μόνη διεπιστημονική εταιρεία που καταστατικά επικεντρώνει τις μελέτες και τις παρεμβάσεις της στην ευαίσθητη περίοδο της ζωής του ανθρώπου από την εγκυμοσύνη μέχρι την ηλικία των τριών ετών και περιλαμβάνει ως μέλη της, όλους τους εμπλεκόμενους επαγγελματίες υγείας.
Από την ίδρυση της (1993) μέχρι σήμερα, έχει αναπτύξει συνεχείς δράσεις με στόχο την πρόληψη και την προαγωγή της υγείας και με σταθερό γνώμονα την ευαισθητοποίηση για την ανάπτυξη πολιτικών δημόσιας υγείας, που να οδηγούν στην δημιουργία των απαραίτητων πλαισίων και δομών, που με την ύπαρξη τους θα συμβάλλουν στην ψυχική υγεία των βρεφών.
Οι δράσεις μας μέχρι σήμερα απευθύνονται τόσο στους επαγγελματίες υγείας, κυρίως στο δημόσιο τομέα, όσο και στο ευρύτερο κοινό. Ταυτόχρονα αναπτύξαμε μία σημαντική εκδοτική δραστηριότητα καλύπτοντας έτσι – ιδιαίτερα τα πρώτα χρόνια – ένα σημαντικό κενό στην ελληνική επιστημονική βιβλιογραφία

Γ. Ειδικότερα τα τελευταία τρία χρόνια αναπτύξαμε τις παρακάτω ενδεικτικές δραστηριότητες:

 • Μετεκπαιδευτικό Πρόγραμμα για επαγγελματίες υγείας περιγεννητικής και βρεφικής περιόδου
  Δύο ετήσιοι κύκλοι εκπαίδευσης.
  Συνδιοργάνωση: Ελληνική Εταιρεία για την Ψυχική Υγεία των Βρεφών και Τομέας Υγείας του Παιδιού, Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας.
  Επιστημονικά υπεύθυνοι: Μερόπη Μιχαλέλη ψυχαναλύτρια, Στ. Κεχαγιάς παιδιάτρος
 • Η Τέχνη της Μητρότητας: Βιωματικό εργαστήριο για εγκύους και μητέρες με βρέφη 0-12 μηνών.
  Στο πλαίσιο του Προγράμματος Ανοιχτά Σχολεία , μία πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων, Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
 • Πιστοποιούμενη εκπαίδευση στην Κλίμακα NBAS BRAZELTON
  Δύο κύκλοι εκπαίδευσης
  Σε συνεργασία με το Brazelton Center του Ηνωμένου Βασιλείου
 • Ομάδες συζήτησης Κλινικού Υλικού
  Τρείς δια ζώσης ετήσιοι κύκλοι
  Στόχος η ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών της περιγεννητικής περιόδου γύρω από τα ψυχικά δρώμενα της περιόδου αυτής και στην προαγωγή του διεπιστημονικού διαλόγου.
  Η δράση αυτή απευθύνεται σε Μαιευτήρες-Γυναικολόγους, Παιδίατρους, Νεογνολόγους, Μαίες, Νοσηλευτές, Φυσιοθεραπευτές, Επισκέπτες Υγείας, Κοινωνικούς λειτουργούς, Λογοθεραπευτές, Εργοθεραπευτές, Ψυχολόγους, Ψυχίατρους και Παιδοψυχίατρους
 • Διαδικτυακή Ομάδα Συζήτησης Κλινικού Υλικού Από.03.2020–σήμερα
  Συντονίστριες: Μ. Θεοδωρά Επικ.Καθηγήτρια Μαιευτικής-Γυναικολογίας Ε.Κ.Π.Α, Μ. Μιχαλέλη,
  Ψυχαναλύτρια, Κωσταντίνα Καπετάνιου, Παιδίατρος,
  Συμμετέχουν 30 Έλληνες επαγγελματίες από όλη την Ελλάδα, το Λονδίνο και το Παρίσι

Δ. Η ΕΕΨΥΒ, αξιοποιώντας την εμπειρία από την μέχρι σήμερα δράση της και την εξειδικευμένη επιστημονική γνώση των μελών της, έχει επεξεργαστεί ένα συγκεκριμένο σχέδιο προτάσεων και δράσεων για την πρόληψη και προαγωγή της ψυχικής υγείας των βρεφών, που στοχεύει στην καθολική βιοψυχοκοινωνική φροντίδα της μητέρας του παιδιού και της οικογένειας.
Ενδεικτικά αναφέρουμε, μεταξύ των άλλων δράσεων που προτείνονται, α) το σχέδιο για τη δημιουργία δομών όπως πχ κέντρων περιγεννητικής φροντίδας, μονάδων ψυχικής υγείας μητέρας του νεογνού και β) ειδικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τους επαγγελματίες υγείας
Δηλώνουμε ότι είμαστε πρόθυμοι να συμμετάσχουμε στο επόμενο στάδιο της πρωτοβουλία σας, όπου όλα αυτά μπορούν να πάρουν συγκεκριμένη μορφή σε διαβούλευση και συνεργασία τόσο μαζί σας όσο και με τις άλλες ενδιαφερόμενες εταιρείες

Ε. Στις σημερινές συνθήκες η φροντίδα της εγκύου και του νεογνού αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία δεδομένου των χρόνιων στρεσογόνων εξωτερικών παραγόντων που παρεμβαίνουν ακόμα από την πρώτη στιγμή της εγκυμοσύνης. Το κοινό χαρακτηριστικό τους είναι ο περιορισμός μέχρις αποκλεισμού στη σχέση μάνας – παιδιού – οικογένειας εξαιτίας των υποχρεωτικών περιοριστικών υγειονομικών μέτρων.
Όλα αυτά έρχονται να προστεθούν στα ήδη αναγνωρισμένα και καθολικώς παραδεκτά μείζονα προβλήματα όπως είναι: η μητρική κατάθλιψη σε όλες της τις μορφές, οι διαταραχές του μητρικού συναισθήματος (πχ εκσεσημασμένο άγχος), η ελλιπής παροχή επαρκούς ψυχοκοινωνικής φροντίδας και υποστήριξης (ιδιαίτερα σε περιπτώσεις «απώλειας») και τέλος η ουσιαστική απουσία θεσμικής διεπιστημονικής λειτουργίας όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών και δομών.
Κατά την άποψή μας η φροντίδα της εγκύου και του νεογνού, εξαιτίας της φύσης της, αποτελεί θεμελιώδη παράγοντα πρόληψης της δημόσιας υγείας. Αυτό αναγνωρίζεται σε πολλά δημόσια συστήματα υγείας στην Ευρώπη που έχουν αναπτύξει παρεμφερείς υπηρεσίες σαν κι αυτές που προαναφέραμε. Στο σημείο αυτό θέλουμε να σας γνωρίσουμε ότι τα μέλη της μας έχουν αναγνωρισμένη και τεκμηριωμένη εκπαίδευση και κλινική εργασία τόσο στην Ελλάδα όσο και στον ευρωπαϊκό και ευρύτερα διεθνή χώρο.

Καταλήγοντας θέλουμε να επαναλάβουμε ότι η διεπιστημονικότητα αποτελεί καταστατικό θεμέλιο λίθο στην υπερ-τριακονταετή ύπαρξη και λειτουργία της Εταιρείας μας.

Παραμένουμε στην διάθεσή σας, αναμένοντας τα επόμενα βήματα της συνεργασίας μας.

Με τιμή
για το ΔΣ
ο πρόεδρος η γενική γραμματέας

Copyright © 2021 Ελληνική Εταιρία για την Ψυχική Υγεία των Βρεφών.

CONTACT

Μαιάνδρου 23

115 28 Αθήνα

info@waimhgreece.org.gr

Social

Top