«Οι καταθλίψεις του βρέφους»
Η κεντρική ομιλία του καθηγητή Bernard Golse στην ομάδα εργασίας που συνδιοργάνωσε η “Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ψυχοπαθολογίας του Παιδιού και του Εφήβου” (AEPEA) σε συνεργασία με την “Ελληνική Εταιρεία για την Ψυχική Υγεία των Βρεφών” (WAIMH Greece), στα πλαίσια του “10ου Πανελλήνιου Παιδοψυχιατρικού Συνεδρίου της Παιδοψυχιατρικής Εταιρείας Ελλάδος”, στο αμφιθέατρο του Αιγινήτειου Νοσοκομείου, το Σάββατο 30/09/2017.
O Bernard Golse είναι Παιδοψυχίατρος – Ψυχαναλυτής, Διευθυντής της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Necker-Enfants Malades (Paris), Καθηγητής Ψυχιατρικής του Παιδιού και του Εφήβου στο Πανεπιστήμιο René-Descartes (Paris V), Πρόεδρος του Γαλλικού τμήματος της Εταιρείας Pikler Loczy και Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ψυχοπαθολογίας του Παιδιού και του Εφήβου (AEPEA).
Ο κ. Golse ξεκίνησε την ομιλία του με την τοποθέτηση, πως πλέον σήμερα, μετά από την έρευνα και την εμπειρία πάνω στα ζητήματα ψυχικής υγείας της πρώιμης ηλικίας της ζωής, χρειάζεται να μιλάμε για τις «καταθλίψεις» του βρέφους, και όχι για την βρεφική «κατάθλιψη». Κατόπιν προχώρησε σε κάποιες γενικές υπενθυμίσεις περί της κατάθλιψης, όπως αυτές έρχονται από την ψυχιατρική των ενηλίκων και αφορούν τις έννοιες του πένθους και της απώλειας. Υπογράμμισε κάποια θεωρητικά ζητήματα και ερωτήματα που προκύπτουν στην προσπάθεια να αναχθούν οι έννοιες αυτές στη βρεφική ηλικία, όπου εξ ορισμού, αφενός μεν τα εξωτερικά αντικείμενα δεν είναι καλά αναγνωρισμένα από το υποκείμενο, αφετέρου δε, τα εσωτερικά αντικείμενα δεν είναι επαρκώς σταθερά εγκαταστημένα, ώστε να καταστεί δυνατή η δυναμική των ενδοψυχικών διαδικασιών του Υπερεγώ.
Πλήρης περίληψη